Альтернативна та додаткова комунікація

06 Жовтень 2022
Команди Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Центру Джерело розробили коротку брошуру про те, як пояснити дитині з труднощами розвитку що відбувається. 
Завантажити можна тут: брошура
 
Ми живемо в дуже неспокійний час: виснажливі переїзди, вибухи та сирени, бомбосховища і багато страхів — це все впливає на психоемоційний стан дітей та дорослих. Через особливості розвитку діти з інвалідністю або труднощами розвитку не завжди можуть сприйняти те, що ми їм розповідаємо, і точно не усвідомлюють, що відбувається. Це нарощує їхню тривожність, вони не розуміють, куди і чому батьки біжать разом із ними. Не можуть осягнути, чому мама часто стривожена або плаче. Через те що діти не розуміють, що відбувається, у них можуть посилюватись небажана поведінка, страх та тривоги, самоагресія (коли дитина завдає собі шкоди, наприклад б’є чи обзиває себе) або агресія до людей навколо. Для уникнення або зменшення усіх перелічених проявів у спілкуванні з дітьми з труднощами розвитку дуже важливо використовувати допоміжну або альтернативну комунікацію.
 
Тренуйте та практикуйте щодня, і пам’ятайте що фахівці поруч.
Брошура розроблена в рамках реалізації  «СПІЛЬНО» — програми реагування на війну Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), покликаної об’єднати зусилля з урядом, місцевими органами влади, громадським сектором та бізнес-партнерами, щоби надати мультисекторальну допомогу сім’ям із дітьми.
Пов’язані новини