Міжсекторальне партнерство заради дитини.

07 Червень 2024

Дитина, яка опинилася в складних життєвих обставинах, може страждати від фізичного чи емоційного насильства, занедбаності або інших небезпек. Якщо це не помітити вчасно, можуть бути серйозні проблеми з її психічним і фізичним здоров’ям у майбутньому. Проте, якщо різні служби, що захищають права дітей, працюють разом, вони можуть вчасно виявити такі випадки. Наприклад, вчителі в школах можуть помітити зміни в поведінці дитини, лікарі – ознаки насильства, а соціальні працівники – допомогти родинам у складних ситуаціях. Це допоможе уникнути багатьох проблем у майбутньому і збереже право дитини рости в сімейному середовищі.

Фахівці центру “Джерело” та соціального захисту населення, служби у справах дітей, представники відділів освіти, медицини та національної поліції Львівської міської ради взяли участь у дводенному тренінгу з міжвідомчої взаємодії, який проходив  у Львові 5-6 червня. Тренінг проводила тренерка ЮНІСЕФ, начальниця відділу організації навчальних заходів для сімейних форм виховання  Львівського обласного центру соціальних служб Наталія Тибура. 

Під час тренінгу фахівці розбирали ключові аспекти та виклики, що стоять перед ними у роботі з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах: 

    • Обмін інформацією між відомствами: як ефективно передавати дані, забезпечуючи конфіденційність та оперативність;
    • Ідентифікація ризику: уміння визначати індикатори, які свідчать про складні життєві обставини, жорстоке поводження з дитиною;
    • Міжвідомчий підхід до вирішення проблем: об’єднання зусиль для надання комплексної допомоги дітям та їхнім сім’ям, напрацювання механізму міжвідомчої взаємодії.
    • Сімейноорієнтований підхід: першочерговість спрямування зусиль на підтримку біологічної сімʼї дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах задля збереження сімейного середовища.

На другому дні навчання  учасники розбирали альтернативні форми сімейного виховання та догляду. 

Цей тренінг став важливим кроком на шляху до створення міцного партнерства, а здобуті під час навчання знання та методики дозволять фахівцям оперативніше та ефективніше реагувати на виклики та ситуації навколо дітей.

Тренінг відбувся у рамках проєкту, що реалізується Дитячим фондом ООН(ЮНІСЕФ) та Центром соціальних послуг Джерело, за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через державний банк розвитку KfW в рамках національної програми ЮНІСЕФ «Кращий догляд для кожної дитини»

Пов’язані новини