Задля розвитку послуг для дітей з інвалідністю у громадах. У Львові відбувся форум-стратегування

17 Травень 2024

Батьки-ініціатори, батьки-партнери, батьки-організатори. Активні батьки дітей з інвалідністю діють з різних позицій для розвитку інтегрованих послуг для дітей у своїх громадах. І щоб працювати ще ефективніше, вони об’єднуються. Зокрема, у межах проєкту від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) і Центру «Джерело». 

Про ключову роль батьків дітей з інвалідністю в організації надання і розвитку послуг у громадах говорили у Львові протягом двох днів на Форумі-стратегуванні для батьківських громадських організацій, що захищають права дітей з інвалідністю таі особливими освітніми потребами, у Львові. 

Участь у Форумі взяли представники 42 громадських організацій з різних регіонів України, представники Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Координаційного центру з розвитку сімейних форм виховання і догляду дітей та Центру соціальних послуг «Джерело».

«Наше спільне завдання – стимулювати розвиток інтегрованих послуг для дітей. Батьківські організації – надважливий ресурс для цього», – зазначила директорка Центру «Джерело» Зореслава Люльчак. 

«Ще одна ціль цього Форуму – це можливість для вас побачитися, познайомитися, поспілкуватися і налагодити зв’язки для спільної роботи заради розвитку послуг у ваших громадах», – додала представниця львівського регіонального офісу ЮНІСЕФ Світлана Стельмах.

Учасники заходу мали змогу дізнатися про зміст і наповнення кожної з послуг, що входять у мінімальний пакет соціальних послуг:

  • соціальний супровід сімей, у яких виховуються діти-сироти й діти, позбавлені батьківського піклування 
  • соціальна інтеграція дітей та людей із досвідом альтернативного догляду і піклування
  • раннє втручання
  • денний догляд дітей з інвалідністю
  • підтримане проживання
  • супровід під час інклюзивного навчання
  • соціальний супровід сімей/осіб, що перебувають у складних життєвих обставинах
  • екстрене (кризове) втручання та консультування.

В межах стратегічної сесії представники батьківських громадських організацій визначили сильні й слабкі сторони своїх об’єднань та окреслили вектори розвитку в розвитку послуг для дітей з інвалідністю.

Для більшості присутніх пріоритетними виявилися послуги підтриманого проживання, соціальної адаптації та інтеграції, а також розвиток інклюзивної освіти. Зацікавлені батьківські ГО також у впровадженні послуг раннього втручання та денного догляду. Навколо цих, а також інших послуг батьки з різних областей України в межах проєкту зможуть створювати кластери для обміну інформацією і досвідом, а також спільної адвокації. 

Об’єднання батьків-лідерів з різних куточків України в єдину мережу для адвокатування і впровадження/розвитку послуг для забезпечення права дітей на зростання у сімейному оточенні є однією з цілей цього проєкту.

Форум відбувся у межах проєкту, що реалізує Центр соціальних послуг «Джерело» та Дитячий Фонд ООН (ЮНІСЕФ) UNICEF Ukraine Проєкт впроваджується за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через державний банк розвитку KfW в межах національної програми ЮНІСЕФ «Кращий догляд для кожної дитини».

Пов’язані новини