Результати відбору команд на навчання з раннього втручання

23 Лютий 2024

Завершився розгляд  заявок та відбір команд, які будуть навчатися надавати послугу раннього втручання сім’ям з дітьми раннього віку. Загалом організатори отримали 192 заявки з 20 областей України. На конкурс подалися організації та установи з різних секторів та різних форм власності: центри комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю, центри надання соціальних послуг, центри соціальних служб, заклади охорони здоров’я, громадські організації та інклюзивно-ресурсні центри.

Конкурсна комісія, до якої входили представники Міністерства соціальної політики України, Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей, Української асоціації раннього втручання, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та центру соціальних послуг “Джерело”, враховувала наступні критерії для відбору учасників: спроможність  організації сформувати фахову команду раннього втручання, досвід роботи з дітьми раннього віку, можливість фахівців надавати послугу в природному середовищі, певну пріоритетність регіонів та громад, готовність до розвитку та змін і вмотивованість керівників, досвід співпраці з органами місцевого самоврядування, оскільки це важливі аспекти забезпечення сталості надання послуги раннього втручання в громаді після завершення навчання.

До навчання відібрані 36 команд з Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Полтавської, Харківської, Чернівецької та Чернігівської областей. Навчання команд розпочнеться 1 березня.

Вдячні всім, хто подав заявки, за участь у конкурсі та зацікавленість у розвитку послуг для дітей з порушеннями розвитку та їх сімей! Великий інтерес до конкурсу свідчить про зацікавлення та готовність співпрацювати у розвитку послуг для дітей з порушеннями розвитку та їхніх сімей. Віримо у продуктивну співпрацю та втілення важливих змін.

Нагадаємо, що раннє втручання (РВ) – це послуга, яка сприяє розбудові потенціалу сім’ї, з метою розвитку можливостей дитини та нормалізації  її повсякденного життя, сприяє запобіганню попадання дитини в інституційні заклади та сприяє включеності сім’ї в життя своєї громади. Завдяки цій послузі батьки та члени сім’ї отримують від фахівців знання, навички та підтримку, що дозволяє їм краще розуміти потреби дитини та створити для неї оптимальні умови для розвитку.

Впродовж навчання команди отримають необхідні навички для надання послуги раннього втручання сім’ям з дітьми раннього віку, в тому числі за місцем проживання, в природному для дитини середовищі. Учасники навчання також отримають систематичну супервізійну підтримку від сертифікованих тренерів з раннього втручання та можливість обміну досвідом з іншими командами.

Проєкт реалізується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) і Центром Джерело у партнерстві з Міністерством соціальної політики України, Координаційним центром з розвитку сімейного виховання та догляду дітей за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через державний банк розвитку KfW рамках національної програми ЮНІСЕФ  “Кращий догляд для кожної дитини”.

Пов’язані новини