Можуть навчатися й спілкуватися з однолітками. Як “Джерело” та ЮНІСЕФ допомагають дітям з особливими освітніми потребами

18 Грудень 2023

Завдяки спільному проєкту ЮНІСЕФ та центру “Джерело” п’ятеро дітей, які не можуть вербально спілкуватись, почали навчатися та спілкуватися з однолітками з допомогою спеціальних пристроїв – ай-трекерів. Фахівці центру проводять новий набір, тож невдовзі ще кілька дітей з інвалідністю отримають шанс вчитися та розповідати про свої думки й емоції 

Два роки тому Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та центр “Джерело” розпочали партнерський проєкт створення інклюзивної освітньої екосистеми через надання допоміжних технологій. 

Восьмирічний Денис та семирічний Богдан із Червонограда стали одними з перших, кому організація надала спеціальні пристрої – айтрекери, а фахівці “Джерела” разом з експертами, представниками виробника та освітянами навчили, як їх застосовувати. В обох дітей – комплексні порушення розвитку, через що вони самостійно не пересуваються і не розмовляють. Завдяки високотехнологічному обладнанню хлопці можуть висловлювати свої думки й почуття, спілкуватися з рідними та однолітками, і навіть ходять у школу. У кожного тепер є своя суперсила – вони змушують гаджет говорити, водячи поглядом по екрану. 

 

Сучасні діти дуже швидко опановують різні гаджети, і хлопці тут – не виняток. Після початку використання спеціалізованих пристроїв обоє хлопців досить швидко освоїли програми та стали активно спілкуватись. Батьки і Богдана, і Дениса віддали у загальноосвітній заклад – зараз вони навчаються у гімназії №2 м. Червонограда: Денис у другому класі, Богдан – у першому, спілкуються один з одним та мають друзів серед однокласників. Їх мами кажуть, діти швидко навчалися комунікувати за допомогою айтрекерів та застосовувати для навчання у школі. 

“Денису дуже подобається вчитися, має безліч грамот та нагород. Не буду говорити, яким було наше життя раніше, але після того, як він почав використовувати айтрекер, все змінилося. Коли я іду в магазин, ще дорогою отримую повідомлення від сина, що йому купити. Чи коли кудись виходжу з дому, Денис може подзвонити мені й запитати: “Мама, коли ти прийдеш?”. Знаєте, це таке неймовірне відчуття – чути від нього, що він думає і відчуває, і про будь-що він може мені сказати”, – не приховує емоцій мама Дениса пані Наталія.

Разом з мамою Богдана пані Іванкою вони взяли участь у круглому столі “Розмови про майбутнє”, організованому ЮНІСЕФ та центром “Джерело”, де поділилися з присутніми успіхами дітей та на власних прикладах підкреслили, що допоміжні комунікативні технології працюють, і чим раніше дитина з інвалідністю почне користуватися альтернативним чи додатковим пристроєм комунікації, тим ефективнішим буде результат.

Загалом за два роки роботи програми ЮНІСЕФ та центру “Джерело” айтрекери отримали п’ятеро дітей зі Львівщини та Київщини. Зараз фахівці “Джерела” проводять новий набір, тож невдовзі ще декільком дітям з комплексними порушеннями розвитку нададуть засіб, який допоможе їм спілкуватися. Також на спеціальних пристроях можуть займатися діти під час проходження реабілітації у центрі “Джерело” на Сихові та в низці інклюзивно-ресурсних центрів і шкіл на Львівщині. 

“Ці технології дають можливість дітям з особливими освітніми потребами бути включеними в освітній процес, дозволяють бути успішнішими у навчанні та соціально активнішими, спілкуватись з однолітками та знаходити нових друзів, також дають їм змогу бути включеними у процеси, які відбуваються у громаді”, – каже керівниця Центру допоміжних технологій для дітей з інвалідністю в центрі “Джерело” Марина Глухоцька. 

У круглому столі “Розмови про майбутнє”, що відбувся 14 грудня, крім батьків дітей із труднощами розвитку, участь взяли також фахівці у галузі мовлення та виробники допоміжних технологій. Разом говорили про успіхи у розвитку допоміжних технологій та їх застосування дітьми з особливими освітніми потребами, можливості інклюзії в освітніх закладах, роль батьків у підтримці та стимулюванні комунікативного розвитку дітей, потребу підготовки педагогів та асистентів і співпрацю освітніх закладів. Учасники обговорили успіхи та труднощі на шляху забезпечення допоміжними комунікативними технологіями та пропозиції щодо розвитку у найближчі роки.  

Зокрема, про можливості інклюзії в освітніх закладах України розповіла заступниця міністра освіти та науки України Євгенія Смірнова, а про забезпечення прав дитини в освітньому середовищі радниця-уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук. 

Про те, який сьогодні стан національної екосистеми надання допоміжних комунікаційних технологій дітям з інвалідністю в Україні під час круглого столу зазначив генеральний секретар Асоціації сприяння розвитку допоміжних технологій у Європі Еверт-Ян Хугерверф, який приїхав з Італії, а про допоміжні комунікативні технології та їх роль у сприянні комунікації дітей пояснила вчителька-логопединя Центру «Джерело» Тамара Колодій. Про результати проєкту “Створення інклюзивної освітньої екосистеми через надання допоміжних технологій” розповіли координаторка освітніх програм ЮНІСЕФ Олеся Гладушина та директорка Центру “Джерело” Зореслава Люльчак. 

Довідка

Айтрекер – це високотехнологічний пристрій, користувач якого може поглядом керувати екраном. Це один із видів асистивних (допоміжних) технологій, що відкривають дітям з особливими освітніми потребами доступ до навчання та соціалізації. Зазначимо, що до допоміжного обладнання з комунікацій також належать пристрої для читання з екрана, клавіатури зі спеціальними можливостями, слухові апарати, системи альтернативної комунікації тощо

Нагадаємо, нещодавно у Центрі “Джерело”, що на проспекті Червоної калини, 86А, запрацював Центр допоміжних технологій для дітей з інвалідністю. Його збудували завдяки підтримці давніх партнерів – Канадсько-Української фундації та американської краудфандингової платформи Global Giving. Фахівці цього центру проводять обстеження потреб дитини, підбирають для неї те обладнання, яке допоможе їй бути більш самостійною у житті та досягати більшого успіху. Усі, хто потребує таких послуг, можуть звертатися за тел. 097 400 22 88; 066 400 22 88; 063 400 22 88.

Пов’язані новини