У “Джерелі” відкрили Центр допоміжних технологій для дітей з інвалідністю

29 Листопад 2023

Сюди може звернутися будь-яка сім’я, чия дитина має потребу у кріслі колісному, вертикалізаторі та інших допоміжних засобах для покращення її мобільності і комунікативних навичок.

У Центрі соціальних послуг та реабілітації  “Джерело”, що на проспекті Червоної калини, 86А, запрацював Центр допоміжних технологій для дітей. Кошти на зведення корпусу отримали від давніх та постійних друзів – Канадсько-Української  Фундації. А на перший рік діяльності Центру допоміжних технологій  підписали грантову угоду з американською краудфандинговою платформою Global Giving.

Фахівці цього центру проводять обстеження потреб дитини, підбирають для неї те обладнання, яке допоможе їй бути більш самостійною у житті та досягати більшого успіху.

“До нас може звернутися будь-яка сім’я, яка має дитину з потребою у допоміжних засобах. Спершу наші фахівці проводять обстеження, тоді підбирають відповідний допоміжний засіб, налаштовують під дитину і навчають сім’ю, як цим засобом користуватися. Надалі наші фахівці проводять подальше спостереження та супровід”, – пояснює керівниця Центру допоміжних технологій Марина Глухоцька.

За її словами, фахівці центру мають багаторічний досвід надання послуг з фізичної терапії та ерготерапії, тому добре знають потреби дітей. Раніше “Джерело” орієнтувалося на дітей з церебральним паралічем та порушеннями моторики, і коли батьки зверталися зі своїм обладнанням, виникало питання, хто його ремонтуватиме. Тоді тут запрацювала майстерня з ремонту та підбору реабілітаційного обладнання.

“Тепер, коли почалася повномасштабна війна росії проти України, ми почали працювати з ширшою категорією сімей, зокрема з внутрішньо переміщеними. Від початку війни ми побачили, наскільки люди насправді мало обізнані у потребі допоміжних технологій і засобів. Якщо про засоби для мобільності ще чули, то про користь комунікативних засобів, які розвивають спроможність дитини до комунікації, мало хто знає. Часто батьки не знають, що можуть отримати такі допоміжні засоби. І це потребує нашого фокуса та уваги: забезпечення допоміжними засобами на різних рівнях — через відділи соціального захисту, благодійні фонди тощо”, – говорить Марина Глухоцька.

Сьогодні у Центрі допоміжних технологій працюють чотири фахівці із підбору допоміжних засобів для мобільності та положення. Вони також оцінюють, наскільки середовище, в якому живе і навчається дитина, доступне та адаптоване для її потреб, а також надають рекомендації, як створити умови для розвитку дитини. Ще два фахівці допомагають батькам підібрати для дітей комунікативні засоби, з допомогою яких дитина може передавати інформацію та вступати у діалог. 

Тепер батьки не будуть самотужки чи наосліп шукати той чи інший засіб і обладнання для дітей. 

“Невдовзі ми відкриємо шоурум – виставкову залу, де будуть зібрані різні зразки допоміжних засобів для дітей. Тоді зможемо одразу продемонструвати, показати, як вони працюють”, – пояснює Марина Глухоцька.

Також у Центрі стартували навчання для фахівців щодо створення безбар’єрного простору для дітей, адаптації комфортного середовища для їхнього розвитку та комплексного супроводу дітей з інвалідністю, моторними порушеннями, а також із проблемами зору та слуху. Разом з тим будемо залучати експертів та фахівців для підбору обладнання для діток з проблемами зору та слуху. 

“Ми повинні робити все для того, щоби діти були більш успішними. Для цього їх потрібно забезпечити тими засобами, які дадуть їм можливість бути максимально включеними у життя”, – зазначила Марина Глухоцька.

Мешканці, які потребують таких послуг, можуть звертатися за тел. +380 67 820 59 50

Пов’язані новини