“Червоні прапорці” у розвитку дитини: коли звертатися по допомогу?

04 Квітень 2024

Розвиток дитини це безперервний процес, за яким варто спостерігати з особливою увагою. Проте іноді батьки можуть помітити певні “червоні прапорці”, що вказують на можливі проблеми у розвитку малюка. У цій статті ми розглянемо, які саме сигнали варто враховувати та коли потрібно звертатися по допомогу.

Дитина віком від 6 до 8 місяців

У цьому віці дитина зазвичай починає активно досліджувати світ навколо себе. Вона починає реагувати на зовнішні подразники та намагається спілкуватися зі світом.

“Червоні прапорці” у цьому віковому періоді: дитина не посміхається або не звертає увагу на взаємодію з людьми; відсутнє гуління (передумова появи мовлення); не дотягується і не тримає іграшки; руки частіше у кулачках; не досліджує предметів через рот і руки; не зводить руки у середню лінію.

Дитина віком від 9 до 11 місяців

На цьому етапі дитина має розвивати свої комунікативні навички та починати виражати свої емоції.

“Червоні прапорці” у цьому віковому періоді: не розділяє спільного задоволення з іншими, використовуючи зоровий контакт чи міміку; не використовує жести для скерування уваги; не тримає об‘єкти у руках; не дає об‘єкти на прохання; не може перекласти іграшку з однієї руки в іншу.

Дитина віком від 12 до 17 місяців

На цьому етапі дитина має починати активно взаємодіяти з іншими дітьми та дорослими.

“Червоні прапорці” у цьому віковому періоді: не помічає чогось нового; не бавиться в ігри, наприклад: “ку-ку, ти де?”, котити м‘яч; відсутнє белькотання, подібне до розмови; немає реакції на знайомі слова (тато, пляшечка тощо); не їсть самостійно, перекус пальцями; не може підібрати предмети вказівним та великим пальцями.

Дитина віком від 18 до 23 місяців

На цьому етапі дитина має вже мати розвинені мовні та моторні навички.

“Червоні прапорці” у цьому віковому періоді: не вистачає надмірного зацікавлення та інтересу до ігор, де потрібна взаємодія із людьми; немає чітких простих слів; не розуміє коротких звернень (наприклад, де м‘яч?); не пробує складати конструктор після демонстрації.

Дитина віком від 2 років

На цьому етапі дитина має починати розвивати свої соціальні та комунікативні навички.

“Червоні прапорці” у цьому віковому періоді: під час гри не бавиться іграшками за призначенням, а маніпулює; не вчить нових слів; не складає слова короткими фразами (наприклад, дай ням, хочу пити тощо); не намагається самостійно їсти або одягатися.

“Червоні прапорці” у будь-якому віковому періоді:

  1. Значний регрес навичок
  2. Відсутність реакції на звукові чи візуальні стимули
  3. Погана взаємодія з дорослими чи дітьми
  4. Відсутність або обмеження зорового контакту
  5. Відсутність між правою і лівою сторонами тіла сили м’язового тонусу або рухах
  6. Повільний або надто швидкий темп, який значно  впливає на розвиток і функціонування

Коли звертатися по допомогу?

Якщо ви помітили будь-які з перерахованих симптомів у своєї дитини, не соромтеся звернутися до фахівців. Вчасна реакція може значно полегшити проблеми у розвитку та забезпечити кращу майбутність для вашої дитини.

Спостереження за розвитком дитини це важлива складова батьківської турботи. “Червоні прапорці” у розвитку можуть свідчити про потенційні проблеми, тому важливо бути уважним та своєчасно реагувати на них.

Матеріал розробила Оксана Кирик, лікарка фізичної та реабілітаційної медицини, завідувачка відділення медичної реабілітації Центру соціальних послуг та реабілітації “Джерело”, аспірантка кафедри педіатрії, дитячої неврології та медичної реабілітації Національного університету охорони здоровʼя України імені П. Л. Шупика в межах проєкту “Посилення системи інтегрованих соціальних послуг для дітей з інвалідністю та тих, хто знаходиться під загрозою, разом із їхніми сімʼями для кращого догляду за кожною дитиною”, що реалізується ЮНІСЕФ Україна та Центром соціальних послуг “Джерело” за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через державний банк розвитку KfW в рамках національної програми ЮНІСЕФ “Кращий догляд для кожної дитини”. 

Пов’язані новини