Фахівці “Джерела” та ЮНІСЕФ у межах навчального проєкту відвідали волинську команду

26 Квітень 2024

24 квітня фахівці з раннього втручання Центру “Джерело” разом з представниками фонду ООН (ЮНІСЕФ) відвідали волинську команду, яка проходить навчання з послуги раннього втручання.

Метою візиту було підтримати команду на шляху  впровадження послуги раннього втручання у своїй громаді,  обмінятися досвідом та кращими практиками у сфері раннього втручання. Тренерська команда, маючи багаторічний досвід роботи, поділилася з колегами з Волині своїми знаннями та навичками.

Під час зустрічі львівські тренери:

  • розповіли про важливі аспекти взаємодії з батьками дітей з інвалідністю та труднощами розвитку, а саме важливість сімейноцентрованості у впровадженні послуги;
  • описали ролі, які можуть виконувати члени команди раннього втручання;
  • поділилися досвідом надання послуги раннього втручання в Центрі соціальних послуг “Джерело”. 

Волинська команда раннього втручання ділилася відгуками про перебіг навчання та отримані знання, наголошуючи на їх відмінності, цінності та практичній корисності.

“Навчання є дуже вичерпним та корисним, ви багато говорите з погляду практики”, – зазначила координаторка волинської команди, медична директорка Волинського обласного будинку дитини Тетяна Віговська і додала: “Ми отримали чітке розуміння того, що послуга раннього втручання – це не лише робота з дитиною, але й тісна співпраця саме з сім’ями. Наша команда готова працювати після закінчення навчання та впроваджувати цю послугу в громаді”.

Тренери з раннього втручання Центру “Джерело”  Оксана Нога та Марина Глухоцька відзначили великий потенціал  волинської команди для впровадження  послуги раннього втручання.

“Команда з Волині дуже активна. Учасники мають міцну базу знань та практичні навички роботи з дітьми, що є одним із трьох компонентів ефективної практики раннього втручання, а також завзяття”, – сказала Оксана Нога. 

Віримо, що волинська команда раннього втручання займе своє місце у національній мережі надавачів послуги раннього втручання. Завдяки знанням та навичкам, отриманим під час навчання, вони зможуть надавати якісну та ефективну допомогу сім’ям, які виховують дитину з труднощами розвитку чи ризиком їх виникнення, і це є надто важливою превенцією потрапляння дітей у заклади інтернатного типу. Разом з тим сподіваємося, що завдяки зусиллям команди кожна дитина отримуватиме необхідну підтримку, і  сім’я зможе жити повноцінним життям у своїй громаді.

Проєкт реалізується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) і Центром “Джерело” у партнерстві з Міністерством соціальної політики України, Координаційним центром з розвитку сімейного виховання та догляду дітей за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через державний банк розвитку KfW рамках національної програми ЮНІСЕФ  “Кращий догляд для кожної дитини”. 

Пов’язані новини