57 громадських організацій з різних областей України об’єднаються задля підтримки дітей з інвалідністю під час війни

17 Листопад 2022

 

На карті учасники проєкту

Завершено відбір громадських організацій для участі в проєкті від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) і Центру Джерело щодо об’єднання та підтримки організацій, які захищають права дітей з інвалідністю, дітей з особливими освітніми потребами та їхніх сімей. 

У визначений для подання заявок період надійшло 74 анкети від бажаючих взяти участь в проєкті, 54 з них пройшли відбір згідно визначених параметрів. Це організації з 20 областей України (Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Херсонська, Хмельницька і Черкаська). Загалом учасники як з обласних центрів, так і з маленьких міст. Зголосилися до участі в проєкті також кілька ГО, які вимушено залишили рідний регіон і переїхали в іншу область України. З переліком обраних організацій-учасниць проєкту можна ознайомитися тут.

Метою проєкту є посилення голосів батьків задля підтримки дітей з інвалідністю під час війни. Він об’єднує батьківські організації, а також ті, які очолюють жінки з інвалідністю. Діяльність частини учасників спрямована на захист прав дітей за окремими видами інвалідності, але більшість відстоює інтереси дітей з інвалідністю та особливими освітніми потребами в широкому розумінні. 

В межах проєкту учасники матимуть змогу пройти навчання для посилення адвокаційного потенціалу та організаційної спроможності своїх організацій під час війни, вивчити кращі практики соціальних послуг для дітей з інвалідністю та взяти участь у конкурсі міні-грантів для реалізації власних адвокаційних ініціатив. 

З огляду на адвокаційний і проєктний досвід учасників їх розділили на дві групи. Вже наступного тижня першу групу чекає стартовий очний модуль навчання у Львові. По тому тренінги відбуватимуться онлайн. У грудні аналогічні навчальні модулі пройде друга група учасників.

Проєкт впроваджується в межах «СПІЛЬНО» — програми Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), покликаної об’єднати зусилля з урядом, місцевими органами влади, громадським сектором та бізнес-партнерами, щоби надати мультисекторальну допомогу сім’ям із дітьми. 

Проєкт реалізуються за підтримки Партнерства ООН із захисту прав людей з інвалідністю / UNPRPD, уряду Японії, Німецької установи для відбудови KFW.

Пов’язані новини