Пекли паски й розфарбовували писанки. Як у «Джерелі» готуються до Великодня

02 Травень 2024

Великдень – одне з найбільших християнських свят, невіддільними атрибутами якого є паски та писанки або крашанки.

Діти та молодь у Центрі “Джерело” знають, що Бог – їхній добрий друг, тому вони його не бояться. Знають, що він любить всіх людей, і навіть співають пісню, де “і великих, і малих, товстих і худих”, усі вони щирі та справжні. А напередодні Великодня хлопці та дівчата з особливою радістю готувалися до свята – разом пекли паски та фарбували яйця. У «Джерелі» є дві групи молоді на денному догляді, тому випікати паски довелось два дні.

За роботу з приготування тіста відразу взялась Оленка. Каже, що робить це вперше, тому дуже хвилюється. Допомагає у всьому інструкторка з трудової адаптації Центру «Джерело» Ольга. Зокрема, ставить на стіл усі потрібні інгредієнти: два літри кип’яченого молока, 100 г дріжджів, 10 яєць, 400 г цукру, 400 г родзинок, 1 лимон, 3 пачки ванільного цукру, 1 десертну ложку солі, 50 г масла (маргарину) і  14 столових ложок олії.

Перше, що робить Оленка, це подрібнює дріжджі та кладе їх у тепле молоко. Відразу коментує, що це потрібно, аби тісто було пухким і «виросло». Далі все ретельно перемішує ложкою аж до розчинення. Водночас Аня та Софія з боку беруться за використання яєць: п’ять розбивають повністю, а п’ять відділяють білки від жовтків, щоб потім білки збити міксером до утворення піни. З усім допомагають Ростик, Марта, Оленка та Ігор.

Молодь по черзі висипає до суміші молока та дріжджів борошно, в яке попередньо додали трохи масла, далі додають дрібку солі, олію, натертий лимон і наприкінці родзинки. Знову вимішують, але тепер не менше 40 хвилин. Це потрібно робити доти, поки тісто саме не відставатиме від рук.

Інструкторка з трудової адаптації Центру «Джерело» Оля, яка вже не перший рік пече паски, зазначає, що рецепт досить простий, але не менш смачний.

Рецепт паски, що готувала молодь у Центрі «Джерело», порадила колега – найдосвідченіша господиня у відділі пані Люба.

«Наш цьогорічний рецепт простіший, не такий затратний, але не менш смачний. Сюди входить менше яєць, ніж в інші паски, та й опари не потрібно робити, що спрощує приготування», – розповідає інструкторка Ольга.

Пані Люба, яка у «Джерелі» працює соціальною робітницею близько 20 років, каже, що рецепт з роками довела до ідеалу сама із донькою. 

«Вдома паску я печу щороку. Був у мене то один рецепт, то інший, але з часом довелось все переглянути, і так ми з донькою склали найкращий для нас рецепт. Ним користуємось вже понад п’ять років. Коли у Центрі почали обговорювати, за яким рецептом цього року пекти паски, я запропонувала свій. Він, можна сказати, бюджетний. У результаті виходить досить багато пасок, але за складниками не такий затратний», – розповідає співрозмовниця.

Цього року через зайнятість пані Люба свої паски вдома пектиме у суботу, хоч зазвичай старається це робити у Світлий четвер. Каже, що коли почати заміс вранці, о восьмій годині, то вже до обіду можна з усім справитись.

«Місити паску треба не менше 40-60 хвилин, тоді на дві години залишити в теплі, щоб підросло. Лише потім можна викладати у форми, а зверху змастити яйцем. Сформовані пасочки обов’язково треба залишити ще на 20 хвилин, щоб гарно підійшли, потім вже ставити у духовку. Вона має бути попередньо розігріта. Випікати паски потрібно при 190 градусах приблизно годину. Якщо форми великі, тоді на 20 хвилин довше», – розповідає пані Люба.

З її слів, за цим рецептом паски можна навіть заморожувати. Згодом, витягнувши з морозилки, вони не втратять свого вигляду і смакових якостей.

Господиня і соціальна робітниця додає, що аби паска вдалась, починати приготування треба завжди у спокої: «Перед приготуванням краще перехреститись, помолитись і з добрими думками починати. Випікання пасок – благословенний час, тож треба ретельно до всього підготуватись. І тоді точно все вдасться».

Досить кропіткою роботою для молоді є фарбування яєць. Адже роблять вони не просто крашанки, а за допомогою паперових серветок наносять відразу кілька кольорів. У результаті кожного тішить його різноколірне пасхальне яйце.

Як зазначила методистка Центру «Джерело» Оксана Нежальська, яка працює з молоддю з інвалідністю, випікання пасок та фарбування яєць з хлопцями та дівчатами для Центру є вже доброю традицією.

«Традиційно робимо це щороку. Для молоді дуже важливо бути долученими до самого процесу замішування тіста, випікання пасок, використання фарби для яєчка. Долученим є кожен, хоч цього року молоді у нас багато – близько 60. Довелось їх розділити на дві групи. Але ми справились і випекли щонайменше 60 пасок», – каже Оксана Нежальська.

Усі випечені паски, як і пофарбовані яйця молодь забирає додому, аби поставити у великодній кошик, освятити та посмакувати у родинному колі.

Пов’язані новини