Знайшли прихисток у Львові: історія батьків близнят

03 Травень 2023

Молоде подружжя у перші дні війни було вимушене втікати з Києва, де розривалися російські ракети перед будинками й за лічені хвилини полум’я охоплювало усе довкола. 25 лютого прямо перед їхнім домом впала ракета, тож Віталій та Єлизавета бігли в укриття в тому, що були одягнені й записували прощальне відео батькам.

Пара жила в Києві й очікували на народження двійнят. В перший день війни вагітна дружина з чоловіком опустилась від вибухів на паркінг і уже не повернулися у квартиру.

Злата та Зоряна народилися у Львові в Перинатальному центрі у квітні 2022 року. Ще до їх народження мама була впевнена, що це будуть близнята, адже їй вони снилися протягом п’яти років.

«Одного разу під УЗД дружина лежить і каже лікарці: «Подивіться другу дитину». Вона у відповідь дивиться здивовано на неї й каже, що там лише одна дитина, проте дивиться знову й тоді перелякана вибігає із кабінету. Згодом прийшла з іншою медсестрою й вони разом підтвердили, що справді буде двійня», – розповідає батько дівчаток.

Проблеми з’явилися ще під час вагітності. На ультразвуковій діагностиці було видно, що одна дитина продовжувала рости, а інша залишалася на трьохстах грамах. Було багато ризиків під час вагітності й батьків навіть кликали за кордон. В одній із кращих клінік Києва радили перервати вагітність, але батьки вірили в чудо і вирішили зберегти життя обидвом. 

Сім’я проживає у Львові. Дізнавшись про проект Юнісеф та Центру Джерело записалися на заняття й зараз займаються  з фахівцем з фізичної реабілітації Юлією в рамках програми від UNICEF “СПІЛЬНО”. Родина планує і надалі мешкати у Львові, дівчатка потребують фахового супроводу, фахівці Джерела мають гарне партнерство з батьками й будуть їм допомагати надалі.

Нагадаємо, що цей проект реалізовується Центром Джерело в межах СПІЛЬНО – програми Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), покликаної об’єднати зусилля з урядом, місцевими органами влади, громадським сектором та бізнес-партнерами для надання мультисекторальної допомоги сім’ям з дітьми за підтримки Партнерства ООН із захисту прав людей з інвалідністю / UNPRPD, уряду Японії, Німецької установи для відбудови KFW.

Пов’язані новини