“НІЧОГО ПРО НАС БЕЗ НАС”: ГРОМАДСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ УКРАЇНИ ОБ’ЄДНАЛИСЯ ДЛЯ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ

06 Червень 2023

Джерело: Unicef Україна 

 

Центр Джерело разом з дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) за підтримки Партнерства ООН із захисту прав людей з інвалідністю (UNPRPD) активно впроваджують проєкт екстреного реагування на потреби внутрішньо переміщених родин, які виховують дітей з інвалідністю та дітей з особливими освітніми потребами. 

Одне з завдань проекту – об’єднання та підтримка батьківських організацій, які захищають права дітей з інвалідністю та відстоюють їхні інтереси в суспільстві; посилення їх голосу та надання компетенції для захисту прав дітей з інвалідністю.

© UNICEF

Юлія Бойко разом із донькою Марічкою

© UNICEF

Марічці Бойко тринадцять років і вона навчається у шостому класі. Дівчинка займається скелелазінням та плаванням, ходить в театральний гурток, знімає відеоролики та мріє стати фотографкою.

© UNICEF

Координаторка проекту ЮНІСЕФ Юлія

Ще в пологовому будинку Юлія дізналася, що в її доньки синдром Дауна. Коли Марічці було три місяці, жінка вперше прийшла з нею на заняття до Центру Джерело. «Окрім фахової допомоги для дитини, отримала психологічну підтримку як мама. Для мене це було дуже цінним, — пригадує Юлія. — Тут мені окреслили дорожню карту, порадили розширити коло спілкування Марічки та спробувати інклюзивне навчання у школі. Проте з Джерелом ми не розірвали стосунки: наприклад, коли донька на канікулах, тут ми отримуємо соціальну послугу денного догляду». 

Марічка народилася з артистичною вдачею та непосидючим характером. Та й у неї досить насичене життя: дівчинка займається скелелазінням та плаванням, ходить у театральний гурток, знімає відеоролики та мріє стати фотографкою.

Юлія одразу приєдналася до батьківського руху Джерела, адже у Центрі давно мріяли об’єднати батьків та громадські організації з усієї України для співпраці. Завдяки ЮНІСЕФ вдалося це реалізувати. «Нічого про нас без нас — без батьків дітей з інвалідністю, — наголошує жінка. — Є багато експертів, утім, є і батьки, які знають та відчувають, що потрібно їхнім дітям. Співпраця фахівців і сімей дає чудовий результат. Для мене дуже важливо брати участь у батьківському русі та бути почутою”.

© UNICEF

Психологиня Тетяна Овчарук

© UNICEF

Марія із сином Михайлом виїхала із Бахмута у квітні минулого року. У Львові у неї народився ще один хлопчик – Всеволод

© UNICEF

Сабіна із сином Тимуром евакуювалась минулого року із Миколаєва

© UNICEF

Ірина з сином Арсенієм приїхала із Черкащини

© UNICEF

Логопед відділення реабілітації центру «Джерело» Ольга Майкут

Зараз у проєкті беруть участь 57 організацій із 20 регіонів України. Його учасники є мешканцями як обласних центрів, так і невеликих міст, яких розділили на дві групи залежно від їхнього досвіду у проєктній діяльності та адвокації. Також у межах проєкту проводився конкурс мінігрантів, на який подали свої заявки 34 організації. 

© UNICEF

Тимур (11) приїхав разом з мамою із Миколаєва

© UNICEF

Михайло разом із мамою Марією приїхав із Бахмута навесні минулого року. Хлопчику чотири роки й він відвідує заняття у навчально-реабілітаційному центрі “Джерело”

© UNICEF

Арсеній (10) приїхав із мамою з Черкащини

© UNICEF

Поки батьки відвідують тренінги, з їхніми дітьми займаються фахівці Львівського реабілітаційного центру “Джерело”

«Батьки розуміють потреби своїх дітей. Кожного дня вони стикаються з перешкодами у різних сферах життя. Ми створюємо платформу для обговорення та розв’язання нагальних проблем. Після наших тренінгів батьківські організації зможуть підготувати локальні проєкти, впроваджувати різні соціальні послуги та змінювати на краще якість життя дітей з інвалідністю та особливими освітніми потребами», — пояснює Юлія.

Учасники пройшли тренінги із проєктної діяльності — від створення та подання заявки до механізмів втілення ідеї в життя, прослухали лекції про соціальні послуги та адвокацію. Так тренінги спрямовані на розв’язання дуже широкого спектра проблем та націлені на застосування знань на практиці. Організатори проєкту створили опитувальник, щоб дізнатися реальну ситуацію по областях щодо соціальних послуг та захисту прав дітей з інвалідністю.

 

«Ми розбудовуємо Україну, щоб у ній було комфортно жити всім. Зараз у нас є багато позитивних змін, проте і багато роботи попереду. Важливо подбати про майбутнє дітей, коли вони ще маленькі», — говорить координаторка проєкту.

Переглянути відео

Пов’язані новини