Стартувало навчання для команд з раннього втручання

06 Березень 2024

В межах проєкту “Посилення системи інтегрованих соціальних послуг для дітей з інвалідністю та тих, хто перебуває під загрозою, разом із їхніми сімʼями, для кращого догляду за кожною дитиною” за підтримки ЮНІСЕФ, ми розпочали навчання команд, що будуть впроваджувати послуги раннього втручання у своїх громадах.

36 команд з різних куточків України, переймуть від трьох команд сертифікованих тренерів з раннього втручання найкращі практики та досвід. Через це навчання ми хочемо, аби послуга раннього втручання стала доступна для кожної сімʼї та дитини, а також уникнути інституалізації дітей та забезпечити якість та стійкість послуги на рівні кожної громади.

На першій зустрічі були присутніми понад 150 фахівців. Під час рефлексивної вправи на вступній сесії тренери допомогли учасникам виокремити та детальніше розглянути 3 ключових аспекти, що цінно взяти до уваги майбутнім надавачам послуги раннього втручання:

  1. Не засуджувати, а розуміти: важливо залишатися неупередженими, адже ми ніколи не знаємо, що спричинило ті чи інші обставини в сімʼї, особливо в час війни. 
  2. Фокус на позитивному: як фахівці, ми навчені підмічати слабкі сторони, проте варто памʼятати, що це завжди неповна картина і важливо фокусуватися і на сильних сторонах та можливостях дитини.
  3. Підтримувальна комунікація: будувати комунікацію з сім’ями варто на основі поваги, аби створити атмосферу довіри та співпраці. Варто памʼятати, що ми прагнемо не короткотривалих стосунків, а сталих.

Після завершення навчання команди зможуть:

  • Надавати якісні та ефективні послуги раннього втручання.
  • Сприяти розвитку дітей з інвалідністю та їхній інклюзії в суспільство.
  • Попередити інституалізацію дітей, що дає їм шанс жити та повноцінно  розвиватися в сім’ї.

Проєкт реалізується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) і Центром “Джерело” у партнерстві з Міністерством соціальної політики України, Координаційним центром з розвитку сімейного виховання та догляду дітей за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через державний банк розвитку KfW рамках національної програми ЮНІСЕФ  “Кращий догляд для кожної дитини”. 

Пов’язані новини