У Львові відбулася зустріч нових команд раннього втручання

28 Серпень 2023

10–11 серпня у Львові відбулася підсумкова зустріч 16 нових команд раннього втручання та керівників установ, де надаватиметься ця послуга. Навчання команд відбувалося в рамках проекту, який впроваджує Центр “Джерело” та  БФ “Інститут раннього втручання” за підтримки Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Міністерства соціальної політики України. 

Захід відкрили виступи радниці-уповноваженої Президента України з безбар’єрності Тетяни Ломакіної, радниці-уповноваженої Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук та керівниці програм захисту дітей Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Наталії Датченко. Вони звернулися до команд зі словами підтримки та наснаги, а також підкреслили, що розвиток раннього втручання зараз  є одним з пріоритетів Уряду, флагманським проектом Міністерства соціальної політики України. 

Тепла зустріч нарешті дозволила всім зустрітися фізично разом, обмінятися враженнями, поділитися досягненнями і новими відкриттями, дивлячись один одному в очі. В проекті пройшли навчання 16 команд раннього втручання з 12 областей України. Загалом 65 фахівців, серед яких психологи, логопеди, лікарі, фізичні терапевти, соціальні педагоги та інші спеціалісти отримали нові знання, практичний досвід, пройшли формування як команди.

Учасники зустрічі відзначили, що можливість розпочати  роботу з сім’ями під час навчання допомагала їм впоратися із труднощами, а фаховість та небайдужість тренерів із Харкова та Львова стали вагомою підтримкою.

Кожна команда разом з керівником мали змогу поділитися планами на майбутнє, практичними кроками щодо впровадження послуги раннього втручання в закладі, обговорити виклики та шляхи їх подолання.  

Важливою темою зустрічі стало обговорення  необхідності та своєчасності формування професійної спільноти фахівців раннього втручання, була представлена Громадська організація “Українська Асоціація раннього втручання”, яка зараз проходить офіційну реєстрацію. 

Також за пів року 300 директорів Інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ) із 23  областей України взяли участь в семінарах, які стосувалися можливостей впровадження послуги в ІРЦ.

А керівники закладів під час зустрічі відвідали у Львові відділення раннього втручання на базі Дитячої поліклініки №4 та Центр соціальних послуг та реабілітації Джерело, познайомилися з їхнім досвідом впровадження послуги.

Ганна Кукуруза, тренерка раннього втручання, директорка «Інституту раннього втручання»: «На цій зустрічі було справжнє відчуття єдності, спільноти та зацікавленості команд у своїй справі. Учасники команд разом із керівниками були дуже активними в спільних обговореннях, сумісній роботі та налаштовані активно впроваджувати послугу, шукати шляхи розв’язання проблем та продовжувати навчання. Всупереч викликам цього часу, завдяки зацікавленості фахівців та керівників установ, на базі яких розпочинається впровадження  послуги раннього втручання, Україна отримала ініціативних, натхненних та фахових спеціалістів, які готові впроваджувати та адвокатувати послугу і надалі».

Оксана Мокрій, фахівчиня з раннього втручання: «Навчання було цікаве, спочатку подумала: «Що може бути нового? Я маю великий досвід роботи в сфері реабілітації. Але поступово зрозуміла та побачила, що раннє втручання — це інша послуга, нові методи роботи. Я змінила  бачення щодо багатьох речей: роботи в команді, партнерства з батьками, значення домашних візитів тощо. Змінювати парадигму це не легко, але цікаво та корисно. І головне — послуга раннього втручання дійсно допомагає  сім’ям та дітям».

Вероніка Безлер, директорка Центру комплексної реабілітації дітей та молоді з інвалідністю Оболонського району м. Києва: «Команда раннього втручання нашого Центру пройшла потужне навчання. Щиро вдячна авторам програми, тренерам, UNICEF за цю можливість досконало зануритись у проблематику, розібратись у структурі самої послуги. Паралельно з навчанням наша команда активно почала надавати послугу раннього втручання в Оболонському районі Києва: вже бачимо велику потребу та шалені результати, це дійсно крутий кейс для сімей, які потребують такої послуги».   

Захід відбувся в рамках проекту, що реалізується Центром Джерело в межах «Спільно», за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ),  Німецької установи для відбудови KFW.

Пов’язані новини