Як працював об’єднаний Центр соціальних послуг “Джерело” перші три місяці. Підсумки

05 Січень 2024

Пройшли перші три місяці, як працює об’єднаний Центр соціальних послуг «Джерело». Насамперед ми продовжуємо протистояти підступному ворогу, і зупинятися не маємо права, бо найголовніше, задля кого працюємо — це люди, які потребують допомоги тут, у Львівській громаді.

Попри виклики, нам вдалось синхронізувати роботу п’яти міських установ соціальної сфери, що тепер є Центром соціальних послуг «Джерело».

Дуже цінуємо фахівців соціальної сфери та нашу команду, яка щодня працює з дітьми й молоддю з інвалідністю, з ветеранами війни, з родинами у скруті, з одинокими та літніми людьми, з людьми, що залишились без домівки.

Щомісяця команда “Джерела” надає різноманітні послуги та підтримку для понад 6300 жителів громади та людей у скруті.

З грудня працює контакт-центр для людей, що перебувають у складних життєвих обставинах. Понад 100 осіб вже скористалися його послугами. Ми проводимо оцінку потреб та допомагаємо жителям, перенаправляємо у відповідні установи та інформуємо, яку допомогу і де можна отримати.

Розпочали допомагати ветеранам, що перебувають на лікуванні та відновленні у лікарнях Львова. Зокрема консультуємо, надаємо інформацію, допомагаємо з відновленням деяких документів.

На вул. Петлюри у Львові відкрили Центр денного дозвілля для літніх людей. Для них дуже важливо мати можливість зустрічатися, спілкуватися, проводити спільні активності та підтримувати один одного. Послуги догляду вдома та соціальної адаптації загалом отримують понад 2 000 самотніх літніх мешканців нашої громади.

Нам вдалося відкрити кризові кімнати та запустити психологічне консультування для жінок, які постраждали від домашнього насильства. Також працює прихисток. Практично маємо весь цикл послуг, щоб допомогти жінкам та дітям бути у безпеці.  

Понад 500 дітей та молоді з інвалідністю отримують щомісяця послуги денного догляду та реабілітації. Нам вдалось відкрити Центр допоміжних технологій, що буде працювати для забезпечення різних альтернативних засобів комунікації для дітей з труднощами розвитку. Також тут створюватимуть та просуватимуть навчальні програми для фахівців, що займаються з дітьми з інвалідністю.

Шукаємо можливості для розвитку напрямку допомоги бездомним людям. У грудні запустили спільно з партнерами соціальну кампанію підтримки безхатьків взимку, також розпочали соціальне патрулювання. Щоночі 50 людей, що втратили домівки, ночують у нашій філії на вул. Кирилівській. Викликом є недостатня кількість ліжкомісць, відсутність центру денного перебування. Не прийняти людину на нічліг у притулок ми не можемо, тому часом і каримати розкладаємо через брак місць.

Лише за останні 3 місяці наші фахівці соціальної роботи відвідали 2 400 сімей, що потребують супроводу та допомоги. Разом з тим, змушені збільшити кількість консультацій психологів, бо розуміємо, що запит росте.

Зараз думаємо про підсилення, навчання та життєстійкість команди нашого соціального центру, усвідомлюємо, що маємо гнучко та швидко реагувати на потреби громади. Також повинні працювати над підвищенням обізнаності та самозарадності жителів громади, адже фахівців соціальної роботи ніколи не буде достатньо. Для втілення проєктів розвитку Центру будемо залучати експертів та шукати позабюджетні кошти.

Дякуємо за довіру та партнерство Львівській міській раді, цінуємо кожного, хто працює, допомагає, інформує, кожного, хто не байдужий.

Пов’язані новини