Центр “Джерело” разом з ЮНІСЕФ провели Форум “Ми поруч” до Дня працівника соціальної сфери

03 Листопад 2023

На Форумі зібралися понад 150 фахівців соціальної галузі, представників місцевого самоврядування, експертів та урядовців з кількох областей України. Говорили про важливість надання якісної соціальної допомоги та актуальність роботи надавачів соціальних послуг.

У четвер, 2 листопада у Львові відбувся Форум “Ми поруч” з нагоди Дня працівника соціальної сфери. Організаторами події стали Львівський міський центр соціальних послуг «Джерело” та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). 

Напередодні професійного свята фахівців соціальної галузі захід зібрав понад 150 учасників з низки областей України, зокрема Львівської, Волинської, Закарпатської, Житомирської, Дніпропетровської та ін. Разом із соціальними фахівцями представники місцевого самоврядування, урядовці та експерти обговорювали важливість роботи працівників, які надають соціальні послуги та допомагають тим, хто потребує підтримки. 

“Коли ми говоримо про соціальну роботу, виникає дуже багато запитань. Мало хто розуміє, що це таке. Насправді ж ми закликаємо до того, що соціальних працівників не треба боятися, ставитися до них насторожено. Навпаки до них варто звертатися і просити про допомогу. 

Без звернень – чи то особистих, чи від рідних, близьких, чи від знайомих, які бачать людину, сім’ю, родину, яка перебуває у складних життєвих обставинах, – соціальний працівник не допоможе. Особливо якщо це у великому місті, де величезні масштаби. Обмеженій кількості соціальних працівників просто нереально обійти кожен будинок, квартиру, заклад. Тому, щоб вчасно виявляти та допомогти людям вийти зі складних життєвих обставин, стати самозарадними, потрібно звертатися до соціальних працівників, і вони будуть вам допомагати”, – відзначила під час Форуму директорка Центру соціальних послуг “Джерело” Зореслава Люльчак.

Серед спікерів Форуму події також були керівниця програм захисту дітей Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Наталія Датченко, голова Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей Ірина Тулякова, радниця-уповноважена Президента України з захисту прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук, радниця-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна, експертка з питань соціального захисту Асоціації міст України Людмила Яремчук. Крім того, участь взяли представники Львівської міської ради – керівниця департаменту гуманітарної політики Валентина Бартошик, директор управління соціального захисту Олексій Неділя та керівник Служби у справах дітей Володимир Фридрак, та Львівської обласної військової адміністрації – заступник голови Іван Собко та начальник Служби у справах дітей Володимир Лис. 

Успішним досвідом поділилися учасники зі Львова, Кривого Рогу, Житомирської області. На прикладі вдало реалізованих кейсів представники громад обговорили, чому надані працівниками соціальної сфери послуги для населення – ефективні та як змінюють життя громад. Людина у фокусі, яка може отримати необхідну соціальну допомогу вчасно та якісно, особливо у періоди кризи – це головний меседж Форуму “Ми поруч”. 

Крім того, експерти й урядовці аналізували ефективні моделі захисту прав дітей на рівні громад та запобігання їх потраплянню в інтернати, результативну підтримку родин, що перебувають у складних життєвих обставинах, як та коли потрібно залучати фахівців соціальної сфери до формування соціальної згуртованості та забезпечення умов безбар’єрності. 

Пов’язані новини