“Мультидисциплінарна реабілітаційна команда працює задля того, щоб покращити якість життя осіб з інвалідністю та їх рідних чи опікунів”: Оксана Кирик про свою роботу у Центрі й важливість фізичної та реабілітаційної медицини

04 Травень 2023

Лікар з фізичної та реабілітаційної медицини й завідувач відділення медичної реабілітації Оксана Кирик працює у Джерелі із 2022 року. Вона разом із командою спеціалістів супроводжує дітей та молодь, яким надається послуга Денного догляду і двотижневий курс реабілітації для того, щоб допомогти покращити їхню якість життя та участь у соціумі.

Свою практичну діяльність Оксана починала з 2001 року в відділенні неврології та нейрохірургії. У зв’язку з медичною реформою пройшла спеціалізацію “Фізична та реабілітаційна медицина”. Почавши працювати в реабілітаційному відділення  зрозуміла, що курси не дають достатньо знань в цій сфері тому вирішила навчатися в УКУ на магістерській програмі за спеціальністю “Фізична терапія та ерготерапія”. Після завершення навчання в магістратурі окрім ґрунтовних знань, отримала можливість навчати студентів та курсантів у двох медичних навчальних закладах. Зараз навчається в аспірантурі в Національному університеті охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика. 

“Дуже важливою є участь батьків у реабілітаційному  втручанні протягом двох тижнів комплексної реабілітації, адже вони є одними з основних членів мультидисциплінарної команди. Їхня залученість необхідна для того, щоб батьки чи опікуни розуміли й найголовніше — практикували щоденно вдома навички самообслуговування, приймання їжі, пиття, гри, навчання, комунікації, переміщення, позиціювання та інші, які дитина засвоїла під час реабілітації.

Щодо Денного догляду, то  основним завданням нашого відділення є постійний медичний супровід дітей та молоді Центру. Ми спостерігаємо за їхнім щоденним станом й проводимо профілактику виникнення інфекційних захворювань та вторинних ускладнень”, – розповіла фахівець.

Враховуючи швидкий  розвиток фізичної та реабілітаційної медицини в Україні й зростання кількості осіб, які потребують комплексних реабілітаційних послуг помітною є гостра нестача різних фахівців у цій сфері. Також проблемою є недостатня інформованість про важливість та необхідність застосування науково-доказових методів в реабілітаційних  послугах.

         На думку фахівця для тих, хто планує працювати у цьому напрямку важливо:

– бажання вчитися, оскільки це сфера постійно розвивається;

– уміння взаємодіяти в командній роботі;

– використання науково-доказових методів в реабілітації;

– прийняття клієнтів та їхніх запитів на реабілітацію, адже вони є основними учасниками в роботі мультидисциплінарної команди.

Пов’язані новини