20 організацій, які захищають права дітей з інвалідністю, реалізують свої проєкти за підтримки ЮНІСЕФ

23 Березень 2023

У конкурсі міні грантів для учасників проєкту від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Центру «Джерело» визначили переможців. Ними стали 20 організацій, які захищають права дітей з інвалідністю в Україні. Свої проєкти вони реалізовуватимуть у 14 областях. З переліком організацій можна ознайомитися тут.

Завданням цього конкурсу є підтримка громадських об‘єднань, які очолюють батьки дітей з інвалідністю та жінки з інвалідністю, задля підсилення їхньої спроможності ефективно адвокатувати та відстоювати інтереси дітей з інвалідністю, дітей з особливими освітніми потребами та їхніх сімей з огляду на виклики війни та загальну ситуацію в країні.

Конкурсна комісія відібрала проєкти згідно визначених критеріїв: актуальність, попередній досвід реалізації проєктів, сталість проєкту, партнерство з іншими організаціями, кількість бенефеціарів, гендерна спрямованість, рівень власного внеску та структурованість заявки.

Важливо, що перед конкурсом міні грантів лідери організацій мали можливість пройти спеціальне навчання з проєктної діяльності.
«Усі проєкти цікаві та важливі. Їх можна поділити на дві групи: адвокаційні кампанії з метою захисту та реалізації освітніх, соціальних чи медичних послуг для дітей з інвалідністю, а також надання послуг, в тому числі з огляду на нові обставини, які пов’язані з воєнним станом. Термін реалізації проєктів – до трьох місяців», – розповіла координаторка проєкту від ЮНІСЕФ та Центру «Джерело» Юлія Бойко.

Географія реалізації проєктів досить широка – 14 регіонів України. Йдеться про Вінницьку, Волинську, Дніпропетровську, Запорізьку, Івано-Франківську, Київську, Кіровоградську, Миколаївську, Одеську, Полтавську, Рівненську, Тернопільську, Херсонську і Черкаську області.

Додамо, конкурс міні-грантів проводився Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та БУ НРЦ «Джерело» в рамках проєкту екстреного реагування на потреби внутрішньо переміщених дітей з інвалідністю, дітей з особливими освітніми потребами та їхніх сімей, які постраждали від війни в Україні. Участь у ньому могли взяти виключно ті громадські об’єднання, які є учасниками проєкту.

Проєкт впроваджується в межах «СПІЛЬНО» — програми Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), покликаної об’єднати зусилля з урядом, місцевими органами влади, громадським сектором та бізнес-партнерами, щоби надати мультисекторальну допомогу сім’ям із дітьми.
Проєкт реалізуються за підтримки Партнерства ООН із захисту прав людей з інвалідністю (UNPRPD.

Пов’язані новини