Батьківські громадські організації об’єднаються в єдину всеукраїнську мережу

25 Вересень 2024

Представники батьківських громадських організацій, які захищаються права дітей з інвалідністю, задекларували своє бажання об’єднатися в національну мережу з метою взаємопідтримки і підсилення, а також ефективнішої адвокації як на місцях, так і на всеукраїнському рівні.

Засади майбутнього об’єднання вони напрацювали в межах Національного форуму, який протягом двох днів, 19-20 вересня, провели у Львові.

Його учасниками стали представники 24 батьківських об’єднань з 13 областей України. У перший день присутні мали змогу відвідати і ознайомитися з діяльністю квартири підтриманого проживання “Дім Емаус” в Українському католицькому університеті та Центру соціальних послуг та реабілітації “Джерело”.

Завдяки роботі в форматі стратегічної сесії учасники змогли визначити, які ресурси мають і чим готові поділитися з колегами, яким має бути формат і пріоритети діяльності майбутнього об’єднання. І попри часом активні дискусії всі погоджувалися, що разом можна досягти більшого, аніж поодинці.

Ось кілька думок учасниць заходу.

«Треба об’єднуватися, бо є батьки, які вже знають, які пройшли цей шлях – від дитячого садочку до вступу у виш, наприклад. Якщо батьки не знають, вони витрачають багато зусиль на цьому шляху. Відповідно, коли в нас є об’єднання, то батьки, які вже є експертами в певному сенсі, передають свій досвід. І тоді інші батьки встигнуть не тільки допомогти власній дитині, але й пожити життя». Наталія Івашура, ГО «Особлива майстерня» м.Харків

«Батькам важливо об’єднуватися, щоб підтримувати один одного, розуміти один одного і ділитися досвідом. Бо у кожного свій шлях, але мій досвід може бути цікавий іншим батькам. І ще чому важливо, щоб ми об’єднувалися і підсилювали голос один одного? Бо зазвичай нас не чують! Нам треба бути разом і нам треба робити все для того, щоб права наших дітей дотримувалися». Наталія Острогляд, ГО «Аутизм. Свідоме батьківство» м.Запоріжжя

«В нашій ситуації нам важливо, щоб батьки дітей з інвалідністю були об’єднані, розуміли, куди і для чого вони рухаються. Щоб вони знали свої права, розуміли закони, орієнтувалися в наданні послуг». Марія Остроушко, ГО «Полтава Даун синдром» м.Полтава

 Захід відбувся в межах проєкту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) і Центру соціальних послуг «Джерело»  за фінансової підтримки Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung (BMZ) через державний банк розвитку KfW. Проєкт впроваджується в межах національної програми з розбудови системи кращого догляду за дітьми «Кращий догляд для кожної дитини».

Пов’язані новини