Разом впораємося: хто і за яких обставин може отримати соціальні послуги

01 Жовтень 2024

Допомога і підтримка можуть знадобитися будь-якій людині чи родині, яка опинилася у складній ситуації.

Наприклад, сім’я переїхала до іншого міста через війну, а батькам не вдається знайти роботу. Або дитина має труднощі розвитку та потребує постійної уваги, і батькам потрібна підтримка. Домашнє насильство і загроза безпеці дитини чи дорослому — теж привід звернутися по допомогу. 

Найперше в таких ситуаціях слід проконсультуватись із фахівцями із соціальної роботи. Вони розкажуть, яка допомога доступна у громаді та пояснять, як її отримати. Соціальні послуги для того й створені, щоби держава могла підтримати людину чи сім’ю у скруті. 

Хто та в яких випадках має право на соціальні послуги? Наведемо кілька прикладів: 

  • дорослі чи діти, які за станом здоров’я потребують допомоги (втратили рухову активність, мають інвалідність, невиліковні хвороби, психічні розлади), а також їхні сім’ї;
  • сім’ї, які постраждали через пожежу, стихійне лихо, катастрофу, бойові дії, окупацію тощо;
  • малозабезпечені сім’ї чи ті, в яких є безробітні;
  • одинокий батько або мати, сім’ї усиновителів, опікунів та піклувальників, патронатні та прийомні сім’ї;
  • діти-сироти, діти з досвідом перебування в інтернатних закладах;
  • люди, які постраждали від домашнього насильства, сексуальних домагань, дискримінації чи торгівлі людьми. 

Це не повний перелік, адже ситуацій насправді більше. Для кожного випадку існують свої соціальні послуги. 

Наприклад, родини з дітьми можуть скористатися такими послугами:

  • Соціальний супровід сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Мета — допомогти людям у скруті стати більш впевненими у своїх силах, налагодити своє життя. Спершу фахівці оцінюють потреби і разом з сім’єю складають план подолання проблем. А потім надають підтримку за цим планом: це можуть бути регулярні візити до сім’ї, залучення до тренінгів, лекцій, груп взаємопідтримки, психологічні консультації, інформування про можливості отримати інші соціальні послуги, допомога в оформленні документів. Фахівці супроводжують сім’ю упродовж усього часу, поки вона долає труднощі.
  • Консультування. Фахівці з соціальної роботи не просто надають інформацію куди звертатися, а з’ясовують потреби людини чи сім’ї, аналізують ситуацію і підтримують на шляху до подолання труднощів. Консультування допомагає перейти від стану «Я в глухому куті» до усвідомлення «Я знаю, що мені потрібно зробити, щоб вийти з цього кута».
  • Кризове та екстрене втручання. Це термінове реагування фахівців у випадку кризової ситуації — наприклад, домашнього насильства або іншої ситуації, яка загрожує життю і здоров’ю людини. Приклад кризового втручання — консультування та підтримка постраждалої людини за телефоном «гарячої лінії».

Дізнатися, які соціальні послуги доступні у вашій громаді, можна, звернувшись до: 

  • управління соцзахисту у виконавчому органі сільської, селищної чи міської ради; 
  • центру надання адміністративних послуг (ЦНАП);
  • центру надання соціальних послуг.

 

Публікація підготовлена в межах проєкту, що реалізується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) разом із Центром соціальних послуг і реабілітації “Джерело” за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через державний банк розвитку KfW в рамках національної програми ЮНІСЕФ  “Кращий догляд для кожної дитини”

Пов’язані новини