Що таке соціальні послуги і як вони допомагають українцям долати труднощі

31 Липень 2024

Що спадає на думку, коли йдеться про соціальну підтримку? Субсидії, виплати, пакунок малюка? Але насправді це — лише частина того, чим може підтримати людину держава.

Наприклад, сім’я виховує дитину з інвалідністю. Дитина хоче ходити до школи, у школі є інклюзивний клас. Але потрібен дорослий, який би був поруч на уроках і перервах. Таким дорослим може бути хтось із сім’ї. А може і спеціально навчений соціальний робітник, який працюватиме безкоштовно для родини. Батьки ж у цей час можуть ходити на роботу чи займатися іншими справами. 

Супровід під час інклюзивного навчання (асистент дитини з особливими освітніми потребами) — це одна із соціальних послуг. Вона спрямована на забезпечення повної та ефективної участі дитини в освітньому процесі. 

Головне у наданні будь-якої  соціальної послуги — допомогти людині чи сім’ї впоратися зі складними життєвими обставинами. І не просто допомогти, а залучити людину / сім’ю до ухвалення рішень, що стосуються її життя і добробуту. Фахівці соціальної сфери оцінюють потреби кожної сім’ї індивідуально і професійно підтримують на шляху розв’язання проблем.

Професійної допомоги соціальних фахівців потребують люди, які не можуть самостійно здолати труднощі. Наприклад, українці зі статусом ВПО, сім’ї, в яких є дорослі чи діти з інвалідністю, сім’ї з дітьми з порушеннями розвитку, родини, які виховують дітей-сиріт, літні люди без близьких поруч.

Для родин з дітьми це набагато більше, ніж підтримка в складних ситуаціях. Іноді  фахова допомога дає можливість зберегти сім’ю та запобігає потраплянню дітей до інтернатів. 

Ось ще два приклади соцпослуг, якими можуть скористатися родини з дітьми:

  • Соціальний супровід сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування. Соціальні працівники на зв’язку з родиною, поки дитина і дорослі адаптуються і звикають одне до одного. Дають поради, як захистити права дитини на її власне житло, допомагають дорослим організувати для неї дозвілля тощо.
  • Денний догляд дітей з інвалідністю. Відбувається не вдома у дитини, а в приміщенні надавача, наприклад у центрі соціальних послуг. З дитиною упродовж щонайменше чотирьох годин на день займається команда фахівців: соціальний працівник, психолог, вихователь та інші — залежно від потреб дитини. Ця послуга дозволяє дітям розвиватися, соціалізуватися, знаходити друзів, отримувати позитивні емоції, а батькам — нормалізувати життя сім’ї, працювати, займатися своїми справами.

Більш детально про інші соцпослуги (соціальний супровід, кризове та екстрене втручання, соціальну інтеграцію дітей та осіб з досвідом альтернативного догляду та виховання, а також про підтримане проживання, раннє втручання та консультування) — в наступних публікаціях. 

Важливо, що соціальні послуги не замінюють виплат чи пільг. Вони є додатковою підтримкою людям у складних ситуаціях. Людина чи сім’я може одночасно отримувати кілька соцпослуг. 

Дізнатися, які соціальні послуги є у громаді та як їх отримати можна:

  • в управлінні соцзахисту у виконавчому органі сільської, селищної чи міської ради;
  • у центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП);
  • у центрі надання соціальних послуг.

Публікація підготовлена в рамках проєкту, що  реалізується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) разом із Львівським центром соціальних послуг  “Джерело” за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через державний банк розвитку KfW в рамках національної програми ЮНІСЕФ  “Кращий догляд для кожної дитини”

Пов’язані новини